onsdag 20 mars 2013

Material i undervisningen

Bildämnet inrymmer en rad olika områden, bilder i vår omgivning, på muséer och visuell kultur. Spännvidden är enorm och det är vårt ansvar och uppdrag som blivande bildlärare att plocka ut det gottigaste. Russinen ur kakan eller hur man nu säger.
   På tisdagens seminarium diskuterades vår roll som lärare; hur mycket kan vi bestämma över våra elever och deras materialval när det kommer till att uttrycka sig?
   Mitt svar på den frågan är att vi ska göra allt i vår makt för att pracka på dem så mycket KONSTigheter vi bara kan. För precis som att "fri skrivning" inte är den största beståndsdelen i svenskaämnet består inte bildämnet av timmar i schemat där man enbart kan rita vad man vill. I alla fall inte i de mellanstadieklasser jag kommer undervisa.
   Jag vill rusta mina elever med verktyg som gör att de kan ta ställningstaganden i sin kreativa process och tolka sin omvärlds bilder utifrån det redskap jag är med och förser/visar dem. Vad gäller tekniker/metoder ser jag de som hjälpmedel för att lösa en uppgift precis som uppställningar, ekvationer och de fyra räknesätten är hjälpmedel för att lösa uppgifter och utveckla sin matematiska kunskap. Eftersom olika tekniker skiljer sig nämnvärt från varandra anser jag att det är min plikt att ge prov på några. För visst är skillnad på måleri och teckning? 
   Framförallt känner jag att det handlar om att bygga på deras eget förhållande till skapande verksamhet. Det är viktigt att understryka att det inte handlar om att jag väljer ett material åt dem ( som de alltid ska använda) utan visar olika så att de längre fram kan göra egna val. Undervisningen i svenska rymmer olika genrer ( och oftast hinner man inte arbeta grundligt med alla) och det föds ändå nya författare, alltså betyder inte lektioner med fokus på kol att det inte föds fotografer. Did it make sense? Nu blev det en avstickare igen.

Här är de material jag vill använda i min undervisning:
Vattenfärg (akvarell)-Akryl-Bläck-Kol-Blyerts-"Digitala hjälpmedel"-Papier mache-Trolldeg, cernitlera eller lufttorkande lera beroende av resurser-Stålråd-Återanvändning av material, samt naturmaterial.

Min relation till ovanstående material är varierande, men jag anser inte att det begränsar mig, snarare tvärt om. Det ökar min nyfikenhet. Jag har medvetet valt att inte skriva hur jag vill använda materialet dvs metod och teknik. Istället ser jag obegränsade(nästan) möjligheter med ovanstående. 

2 kommentarer:

  1. Jag gillar hur du tänker. Själv har hjärnan gått på helvarv idag och jag tror att du satt ord på mycket som jag tänk men kanske inte riktigt kommit fram till och ens vetat om att jag tänk. Jag lär mig av dig (hehe)

    SvaraRadera
  2. Tack Linnéa. Jag håller med, det har varit trångt i hjärnkanalerna. Jag upplever också att det hjälper att läsa varandras bloggar. Kul att höra att man lyckas framföra några klarheter inimellan. Jag tycker det är svårt att känna sig nöjd men vi får hjälpas åt!

    SvaraRadera