onsdag 5 juni 2013

Reflektion V.20

I den rödlila gruppen bestämde vi oss för att formulera en lektionsplanering som baserades kring användandet av färg vid tryck...så här skrev vi ( jag, Linnea och Elin)
   I en diskussion kring prestationsångest och hur den hämmar kreativiteten växte vår lektionssekvens fram. Eftersom vi under workshopen testade på att göra olika sorters mallar som vi tryckte med/av/på upplevde vi också skillnaden när vi använde oss av grönsakerna. De var inte våra skapelser vilket gjorde att det blev mer prestigelöst. Tryck är ofta oförutsägbara, något som förstärks när man använder sig av naturmaterial. Eftersom vi alla tre i gruppen tycker om att arbeta med färg(om än på olika sätt) och att det var temat för en av workshopsen föll det sig naturligt att använda sig av färgen, steget att använda sig av blad/löv och andra naturmaterial kändes inte heller långt borta eftersom årstidens växling är så påtaglig och mycket under terminen influerats av just naturen
Eleverna får ta fram/alternativt delas ut de föremål de själva valt från utomhuspedagogiken/No-lektionen. Med dessa föremål ska de trycka med färger de själva blandar till. Till förfogande har eleverna grundfärgerna ( 2 gula, 2 röda, 2 blåa samt vitt)
Mål/syfte med vår lektionsplanering är att eleverna kommer uppnå följandemål från läroplanen (bild, syfte och centralt innehåll)
-Presentera egna bilder med hjälp av olika metoder (tryck, färg) material och uttrycksformer.- Vi vill ge eleverna förståelse för hur bilder kan formas med hjälp av olika medel. Tex naturmaterial.- Förmåga att arbeta undersökande (vad händer när jag trycker med hjälp av olika föremål?)- Vi vill att eleverna ska testa på olika trycktekniker och hur dessa tekniker kan användas i olika bildarbeten och bildframställning (olika tryck,olika typer av färg, tryck på tyg? Osv.)
Undervisningen kommer på kort (och förhoppningsvis) lång sikt uppmuntra eleverna att ta egna initiativ och att arbeta på ett problemlösande/kreativt sätt.   Vi vill bidra till en kreativ nyfikenhet och att på ett naturligt sätt att arbeta i samspel med andra ämnen. Dessa tryck kan även fungera som en dokumentation på vad eleverna hittade i skogen under den årstid man var ute och letade material.
Vi använder oss av formativ bedömning. Vi bedömer processen och inte enba
rt slutresultatet. Man följer elevernas process mot målet och det är den man bedömer.
   Arbetet i gruppen fungerade bra, men det var svårt att förhålla sig till de olika källorna, Löfstedt, lgr 11 och bedömningshäftet, blev lite overload i huvudet. Roligast var att lyssna på allas redovisningar där man också fick uppslag till sin framtida undervisning, jag ser framförallt fram emot att göra skivomslag i en klass. Tillsammans med musiken kan man arbeta ämnesövergripande och med svenskan för att hitta budskap. 
   Återigen har det sociala lärandet skördat frukt;).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar